sobota, 7 grudnia 2013

Muffinki bananowe z krówkami

Dzisiaj debiut Basi na blogu :)
Ola mnie pogania, dlatego najwyższy czas podzielić się jakimś przepisem. Postanowiłam, że będą to muffinki bananowe z krówkami, bo pewien degustator zaryzykował stwierdzenie, że to druga najlepsza rzecz, jaką jadł w życiu (zabieram je dzisiaj na imprezę, mam nadzieję, że innym też posmakują).

Składniki: 3 banany 150 g krówek (najlepsze są te ciągnące się, ale krojenie ich to prawdziwa tortura, polecam więc te raczej kruche) 125 ml oleju 2 jajka 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej coś do posypania po wierzchu (ja używam płatków owsianych)
Przygotowanie: Rozgnieść banany tak, aby miały konsystencję musu. W osobnej misce połaczyć jajka i olej, a następnie dokładnie wymieszać. W kolejnej misce połączyć i wymieszać suche składniki. Połączyć suche składniki z mokrymi, dodać mus bananowy i znów wymieszać. Do naszej masy wrzucić pokrojone w drobne kawałki krówki. Masę przełożyć do foremek – trzeba uważać i mieszać dokładnie, bo krówki opadają na dół miski. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Uwaga – lepiej piec je w papilotkach niż bezpośrednio w silikonowych foremkach, ponieważ ze względu na konksystencję krówek, ciężko je wyjąć.
W internecie spotkałam się ze stwierdzeniem, że najlepiej smakują następnego dnia – tego nie wiem, jeszcze nigdy nie doczekały

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz