Składniki
- 4 1/2 - 5 szklanek mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- ok. 27 g. świeżych drożdży (lub 3 łyżeczki drożdży instant)
- 1/2 szklanki stopionego masła (lub margaryny)
- 2 jajka w temp. pokojowej
- łyżeczka soli
Nadzienie:
- 1/3 szklanki stopionego masła (lub margaryny)
- 1 szklanka cukru (opcjonalnie brązowego)
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Mleko podgrzać. Cukier wsypać do miski, zalać mlekiem. Dodać drożdże i odstawić na 5 minut. Następnie dodać masło, jajka i sól. Wymieszać. Dodać stopniowo mąkę i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować każdą na prostokąt. Wysmarować miękkim masłem, następnie posypać cukrem i cynamonem.
Zwinąć w rulon o pociąć na równe kawałki (szerokość ok.2 cm). Ułożyć na blachę i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut ( mój piekarnik niestety szwankuje, stąd te "przypalenia" u dołu - u Was wyjdzie lepiej! :))
Od razu po wyjęciu z piekarnika można je polukrować (lukier z 5 czubatych łyżek cukru pudru i 2-3 łyżek gorącej wody).
Smacznego!
mniam! :)
OdpowiedzUsuń