Składniki
Spód:
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g cukru
- 75 g zimnego masła / margaryny (+do smarowania formy)
- 3 żółtka (białka zachować do bezy)
- przyprawy: łyżka cukru waniliowego, łyżeczka cynamonu , opcjonalnie: 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Jabłka:
- 1 kg jabłek (twardych , np. renety)
- 50 g cukru (jeśli jabłka są słodkie , ilość można zmniejszyć)
- garść rodzynek (lub innych dowolnych bakalii)
- łyżeczka cynamonu
Beza:
- 3 białka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Spód:
- Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawy. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i wszystko miksować, lub rozcierać ręcznie, aż powstaną drobne okruszki ciasta (jak kruszonka). Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto, łącząc składniki w jednolitą kulę (w razie potrzeby dodać pół łyżki zimnej wody, aby składniki się połączyły). Ciasto włożyć do lodówki.
- Obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki, włożyć na dużą patelnię, dodać cukier i cynamon. Smażyć na większym ogniu,mieszając, przez około 7-10 minut, do czasu aż jabłka zmiękną.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół, bez termoobiegu).
- Formę na tartę lub tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wysmarować grubo masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, wykleić nim dno i około 1,5 cm boków formy. Spód podziurkować widelcem, wyłożyć jabłka i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut. W połowie można zacząć przygotowywać bezę.
- Białka wlać do miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijając (nie wolno zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać). Następnie ubijać jeszcze 2 minuty, w międzyczasie dodając mąkę ziemniaczaną.
- Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć bezę i piec jeszcze 20 minut.
Życzę smacznego i samych takich cynamonowych wieczorów!
~ Ola
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz