poniedziałek, 4 listopada 2013

Jesienna szarlotka z bezą

Jak i jesień to i jabłka , a jak jabłka to...szarlotka! :) Przedstawiam Wam dzieło niedzielnego wieczoru i równocześnie sprawcę nadwyżki pochłoniętych kalorii w dniu dzisiejszym.

Składniki
Spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g cukru
  • 75 g zimnego masła / margaryny (+do smarowania formy)
  • 3 żółtka (białka zachować do bezy)
  • przyprawy: łyżka cukru waniliowego, łyżeczka cynamonu , opcjonalnie: 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Jabłka: 
  • 1 kg jabłek (twardych , np. renety)
  • 50 g cukru (jeśli jabłka są słodkie , ilość można zmniejszyć)
  • garść rodzynek (lub innych dowolnych bakalii)
  • łyżeczka cynamonu
Beza:
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


 Przygotowanie


Spód:
  • Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawy. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i wszystko miksować, lub rozcierać ręcznie, aż powstaną drobne okruszki ciasta (jak kruszonka). Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto, łącząc składniki w jednolitą kulę (w razie potrzeby dodać pół łyżki zimnej wody, aby składniki się połączyły). Ciasto włożyć do lodówki.
Jabłka:
  • Obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki, włożyć na dużą patelnię, dodać cukier i cynamon. Smażyć na większym ogniu,mieszając, przez około 7-10 minut, do czasu aż jabłka zmiękną.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół, bez termoobiegu).
  • Formę na tartę lub tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wysmarować grubo masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, wykleić nim dno i około 1,5 cm boków formy. Spód podziurkować widelcem, wyłożyć jabłka i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut. W połowie można zacząć przygotowywać bezę.
Beza:
  • Białka wlać do miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijając (nie wolno zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać). Następnie ubijać jeszcze 2 minuty, w międzyczasie dodając mąkę ziemniaczaną.
  • Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć bezę i piec jeszcze 20 minut. 
Życzę smacznego i samych takich cynamonowych wieczorów!



~ Ola


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz