Recepturę przełożyłam z "amerykańskiego" na "moje" ;)- wykorzystując to , co znalazłam w domowym kredensie.
Składniki (na ok. 25 kulek):
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżka masła (lub margaryny)
- 3 łyżki otrąb pszennych
- 1/3 tabliczki czekolady, dość drobno pokrojonej
- łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki miodu
- garść rodzynek
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie nasze składniki miksujemy, aż do połączenia (można dodać jeszcze odrobinę miodu czy płatków,aby dało się swobodnie formować ). Wstawiamy na pół godziny do lodówki , by masa trochę stwardniała. Następnie lepimy kuleczki. Po przyrządzeniu również przechowujemy je w lodówce (nawet do tygodnia).
Możecie tworzyć swoje własne warianty, zmieniając proporcje lub podmieniając składniki (np. orzechami, suszonymi owocami czy masłem orzechowym) - ważne tylko, aby zachować odpowiednią konsystencję masy.
Smacznego eksperymentowania!
~Ola
podoba mi się u Was! :))
OdpowiedzUsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńzrobiłam właśnie i obawiam się że mimo że można trzymać w lodówce tydzień, to nie doczekają tego czasu zjedzone znacznie szybciej.
Dodałam tez ekspandowany amarantus (baaaaardzo zdrowe) i bardzo pasuje, polecam!
Bardzo się cieszymy i polecamy na przyszłość! :)
Usuń